Thursday, September 2, 2010

MISI KE PAKISTAN

Yayasan Amal Malaysia meneruskan misi bantuan kemanusiaan ke Pakistan kali ke 2 pada 31 s sehingga 6 September 2010. Misi kali ini disertai oleh 12 sukarelawan termasuk 2 orang wanita.

Berurusan dengan kedutaan Pakistan untuk mendapatkan visa merupakan satu cabaran yang besar. Banyak "songeh". Kadangkala terfikir di hati saya sendiri orang hendak membantu masyarakat mereka tetapi seolah-olah mereka tidak mahu menghargainya. Saya pergi ke kedutaan sebanyak 3 kali.

Bermula dengan pertukaran borang baru. saya terpaksa kembali ke pejabat dan menghubungi kesemua sukarelawan yang terlibat untuk mengisi borang baru. Bagi sukarelawan yang jauh saya memberanikan diri untuk mengisi sekaligus meniru tandatangan mereka.

Jam 10.00 pagi (30 Ogos) - Saya menghantar permohonan untuk kali kedua. tapi sekali lagi ditolak. Mereka minta macam-macam , pendaftaran syarikat, profile company, kelulusan dari Kementerian Dalam Negeri. dan apa yang betul-betul menguji kesabaran ialah apabila kesemua sukarelawan diminta menulis surat akujanji bahawa mereka tidak akan membuat sebarang tuntutan kepada kerajaan Pakistan jika berlaku apa-apa terhadap mereka sepanjang mereka menjalankan misi bantuan di Pakistan dengan mengunakan tulisan tangan.........kerja gila betul..

Saya terpaksa begegas ke pejabat Amal di Batu Caves untuk mengambil beberapa dokumen yang diperlukan. Saya mesti menghantar borang petang itu juga kerana esok pagi Misi Amal akan bertolak ke Pakistan.

Pada pandangan saya, kemungkin pekerja-pekerja di Kedutaan ada maksud yang tersirat di sebalik tindak tanduk mereka.

Dengan pertolongan beberapa orang teman , kami bertungkus lumus untuk membuat surat seperti yang dikehendaki. Nasib baiklah ada 4 orang yang dapat membantu membuat kerja gila ini. Surat dari Kementerian di faxkan terus ke pejabat kedutaan Pakistan. Namun saya hampir-hampir kecewa apabila saya sampai ke pejabat kedutaan Pakistan pintu pagar telah di kunci. Saya bernasib baik apabila ada wakil dari NGO datang untuk mengambil pasport di kedutaan, maka dapatlah saya masuk bersama-sama dengan beliau.

Sungguhpun banyak kerenah dan birokrasi yang di hadapi namun Alhamdulillah akhirnya saya berjaya juga mendapatkan visa dari kedutaan Pakistan untuk perlepasan pada esok harinya. 31 Ogos 2010.

No comments:

Post a Comment