Friday, September 4, 2009

KAPSUL RAMADHAN


Semalam 3 September, 13 Ramadhan 1430H . Nisa' Gombak menganjurkan Program Kapsul Ramadhan di Hospital Selayang.

Sebelum ini, Nisa’ Gombak banyak memberi tumpuan kepada program pembangunan remaja dan belia, kali ini cuba mencari nafas baru untuk memperluas cabang dakwah kepada khalayak yang berbeza.

"Kapsul Ramadhan’ melibatkan kakitangan dan keluarga pesakit di hospital mendapat kerjasama dari Persatuan Islam Hospital Selayang.

Sy ditugaskan menyediakan 100 hamper untuk program Kapsul Ramadhan. Alhamdulillah walaupun agak lewat untuk membuat persiapan( Kira-kira jam 12.30 t/hari baru nak gerak beli bahan2 hamper) tapi ia dapat juga disiapkan dlm masa 2 jam.


kami melakukan program ziarah dan sumbangan ke Anjung Kasih. Anjung Kasih merupakan pusat penginapan bagi keluarga pesakit yang kurang mampu termasuk mereka yang tinggal jauh dan perlu berulang alik dari rumah dan hospital.

Perancangan awal, sasaran program ini adalah para pesakit. Tetapi pihak hospital tidak membenarkan pihak kami menganjurkan program kepada pesakit buat masa ini untuk mengelakkan penularan virus H1N1.

Selesai sesi tersebut di Anjung Kasih, program diteruskan dengan majlis berbuka puasa, solat tarawikh dan sesi tazkirah Ramadhan di surau hospital.


No comments:

Post a Comment