Thursday, September 17, 2009

15 SEPTEMBER 2009 / 25 RAMADHAN 1430

15 SEPTEMBER 2009. mungkin bagi orang lain tiada makna atau tidak ada apa-apa pun yang berlaku. Yang pasti orang akan ingat 11September tarikh pengebomam WTC. ( Word Trade Centre).

Tapi bagi kami sekeluarga tarikh 15 SEPTEMBER akan diingati sampai bila-bila. Pada tarikh 15 SEPTEMBER org yang saay sayangi, Bonda saudara Zainab Hj Musliman telah pergi selama2nya. setelah 6 bulan menderita sakit akhirnya Allah lebih menyayanginya. 15 SEPTEMBER 2009 bersamaan 25 Ramadhan 1430 dia telah pergi buat selamanya.

Pemergiannya telah meninggalkan 10 orang anak Sesunggunya saya amat menyayanginya, walaupun dia cuma ibu saudara, tapi kasih sayangnya terhadap kami anak saudaranya tiada bezanya. dia tak pernah membezakan kami dengan anak-anaknya.

Saya sempat menziarahi dia ketika di hospital, terasa pilu hati saya melihat penderitaannya. Doktor sendiri tidak dapat mengesan penyakitnya.

Selepas kematian ayah 20 tahun lalu, dia serta suaminya yang banyak membantu ibu untuk membesarkan kami adik beradik. Walaupun susah , dia akan tetap hulurkan bantuan untuk kami. Lantaran itu juga ukhwah kami adik beradik dengan anak-anaknya begitu erat.

15 SEPTEMBER 2009 tidak akan terpadam dalam hati ini. kerana pada tarikh itu jugalah tarikh kelahiran anak bongsu arwah ( Nuradibah Aliah ) 15 SEPTEMBER adalah Hari jadi Diba yang ke 11. mungkin tak akan ada ucapan Selamat hari Jadi buat Diba kerana ia adalah sejarah dalam hidup Diba.

15 SEPTEMBER juga adalah tarikh sehari selepas tarikh lahir adik bongsu saya Tina yang jatuh pada 14 September. Tina juga telah menjadi yatim ketika usia 4 tahun .

Hanya doa dan airmata yang mampu diberikan. Semoga segala bantuan dan pertolongan kepada kami adik beradik sebagai anak-anak yatim akan diterima sebagai amalan dan akan mendapat ganjaran dari Allah s.wt. . AlFatihah untuk Zainab hj Musliman. Amin

No comments:

Post a Comment