Friday, March 16, 2012

PENGANIAYAAN TERHADAP TUBUH

Asalamualaikum, salam pagi Jumaat, semoga pada pagi ini kita akan sama-sama mendapat keberkatan sempena pagi yang mulia ini.Banyakanlah berselawat kepada junjungan kita Nabi Muhammad S.A.W. Moga-moga dengan ini akan menjadikan syafaat kita di hari akhirat kelak.

Hari ini 16 Mac 2012. Bermakna dah tiga bulan kita berada di dalam bulan Mac.Dan tidak lama lagi usia saya akan mencapai 40 tahun.. (Dah tua aku sekarang,,, heheeh) tapi banyak lagi yang saya tidak buat dalam hidup ini.

Dalam usia ini .. saya telah melakukan satu kesilapan besar dalam hidup ini.. Iaitu telah menzalimi tubuhku... ( huhu,, macam ayat penjenayah ). selama lebih 20 tahun saya tidak pernah mengambil berat tentang kesihatan diri saya.Tidak pernah rasa sayang terhadap tubuh saendiri..Saya telah menganiaya tubuh saya.. Akibat penganiayaan tubuh selama 20 tahun akhirnya. tubuh saya telah mengalami penyakit yang kronik... ( hahaha.. kronik ker?) iaitu Obesiti.. Berat badan saya melebihi berat badan Ideal.

Tinggi saya hanyalah 1.47cm. macam tinggi budak darjah 6, tetapi berat badan saya adalah 76kg. Dengan BMI 35.8, saya telah dikategori berat mengalami obesiti tahap 2. peringkat yang kira bahaya sebab saya berkemungkinan akan menghidap penyakit tiga serangkai (kencing manis, darah tinggi, dan jantung)

No comments:

Post a Comment